Van4Naar6

Ben je nog bereikbaar voor al je klanten?

DisconnectedHet moment dat er eindgebruikers komen die alleen een IPv6 verbinding hebben komt steeds dichterbij. Bijna alle grote ISP's in Nederland zijn IPv6 aan het uitrollen en zullen met het opraken van de IPv4 adressen niet anders kunnen dan nieuwe klanten van een IPv6 verbinding te voorzien.
 
De overheid is al druk bezig met de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat burgers de overheidsdiensten op IPv6 kunnen gebruiken. Digitale loketten van gemeentes en algemene websites worden aangepast zodat een universele communicatie mogelijk blijft.
 
Bedrijven blijven nog achter bij het invoeren van IPv6. Op dit moment zijn er nog maar 1000 websites in Nederland IPv6 geschikt gemaakt. Een overzicht van de belangrijkste websites en hun IPv6 geschiktheid vind je hier. Het geschikt maken voor IPv6 van de bedrijfswebsite zou voor bedrijven de eerste stap moeten zijn in het kader van bereikbaarheid van je klanten. Van consumenten mag niet worden verwacht dat zij zelf allerlei translatie- of tunneltechnieken gaan implementeren om van webdiensten gebruik te kunnen blijven maken. Een bedrijf wat klantbereikbaarheid hoog in het vaandel heeft staan ontkomt er dus niet aan om dit jaar nog in actie te komen.
 
Voor bedrijven die hun website bij een hostingbedrijf hebben staan is het in de eerste plaats zaak om met de hoster in contact te treden en te vragen naar de mogelijkheden. Indien er allerlei koppelingen zijn tussen de site en databases in het bedrijfsnetwerk is een diepgaandere analyse nodig. Nu er nog weinig IPv6 gebruikers zijn is kan de timing perfect zijn om hiermee te beginnen. Het is bovendien een bonus dat je als bedrijf hiermee voorop loopt maar dat zal in de loop van volgend jaar anders worden.

Facebook al klaar voor World IPv6 launch op 6 juni

Facebook is vooruitlopend op de Wolrld IPv6 Launch al begonnen met het enablen van zijn website op IPv6. Op het adres http://[2a03:2880:10:1f02:face:b00c::25] is de site al sinds een week te bereiken via IPv6. In onderstaande grafiek van Hurricane Electric is te zien dat het IPv6 verkeer mede door toedoen van de actie van Facebook al aardig is gestegen.

IPv6 Grafiek

Zoals in de vorige Courant al was aangeggeven vindt op 6 juni a.s. de wereldwijde IPv6 launch day plaats. De grootste Internet Service Providers, home networking fabrikanten van apparatuur, en webbedrijven van over de hele wereld werken samen om permanent over te schakelen op IPv6 voor hun producten en diensten op 6 juni 2012. Dit wordt georganiseerd door de Internet Society, en bouwt voort op de succesvolle eendaagse wereldwijde IPv6 dag gehouden op 8 juni 2011.

In Nederland wordt deze historische mijlpaal gevierd tijdens een speciaal IPv6 evenement op 6 juni 2012 op het Science Park in Amsterdam. Er zullen verschillende lezingen, workshops en debatten plaatsvinden rondom Internet ontwikkelingen op het gebied van IPv6. Het programma staat momenteel online en inschrijven om deel te nemen aan dit kostenloze evenement is nog mogelijk: http://www.ipv6launch.nl .

In de volgende editie van De Nederlandse IPv6 Courant zal een uitgebreid verslag gegeven worden van dit event en de wereledwijde resultaten.

Brussel legt 'internet of things' onder de loep

Europese CommissieDe Europese Commissie is een uitgebreid onderzoek gestart naar de privacyaspecten van de verwachte koppeling van diensten wanneer steeds meer apparatuur informatie deelt via Internet.

De Europese Commissie verwacht voor 2020 een explosieve groei aan apparatuur die informatie beschikbaar kan stellen via Internet. Nu heeft een burger van de Europese Unie nog gemiddeld 2 apparaten - doorgaans een smartphone en een computer - tot zijn beschikking. Over drie jaar is dat aantal al opgelopen tot 7, verwacht de EC en een verdere groei naar 14 per persoon tegen het einde van dit decennium ligt voor de hand.

Ziekmelding verzet automatisch wekker

Tegen die tijd staan talloze apparaten in huis, variërend van het koffiezetapparaat en de wekker tot de verwarming en de verlichting, in verbinding met Internet. Ze zijn via het netwerk aan te sturen maar stellen ook zelf informatie ter beschikking. Wanneer een universitair docent zich ziek meldt, kan dat in het huis van de studenten automatisch leiden tot het verzetten van de wekker en de tijd dat het koffiezetapparaat aanspringt, geeft de EC als voorbeeld.

Burgers moeten weten dat deze verandering eraan komt en erop kunnen vertrouwen dat zij zich daar straks goed bij voelen, zei een woordvoerder van de EC tegen BBC News. "Het is belangrijk het gesprek daarover nu te starten." De EC nodigt daarom burgers uit een vragenlijst in te vullen als voorbereiding op het beleid dat voor de nieuwe omstandigheden in Brussel wordt voorbereid. Het nieuwe beleid moet in 2013 in richtlijnen vast komen te liggen.

Het Internet of Things belooft een grote vooruitgang te worden in het verbeteren van het dagelijkse leven. Daarnaast onstaat een nieuwe golf aan economische activiteit en innovatie. De vergroting van de afhankelijkheid van techniek en het blootstellen van je persoonlijke leven zijn echter de keerzijden.

De trend die Brussel signaleert heeft daarnaast grote gevolgen voor het Internet en de beschikbare IP adressen. Dergelijke volumes aan Internet verbonden apparaten kan eigenlijk alleen met IPv6 ondersteund worden.

NXP voorziet lampen van een IPadres

Slimme LampSlimme lampen zijn goed voor het milieu, zegt uitvinder NXP, een spin-off van gloeilampenfabrikant Philips. Vanaf nu kunnen ontwikkelaars aan de slag met mobiele applicaties.

Chipmaker NXP heeft de markt ontdekt van chipgestuurde (LED) lampen. Licht is de derde grote verbruiker van energie thuis, dus moeten lampen niet alleen zelf zuiniger worden, maar als het even kan ook slim worden aangestuurd.

Slimme peertjes

Een jaar geleden lanceerde NXP op de beurs Lightfair International in Las Vegas al eens het idee voor wat men noemde IPv6 ondersteunende slimme verlichting. De belangstelling daarvoor is volgens het bedrijf sindsdien fors toegenomen. Voorheen was dit soort oplossingen alleen geschikt voor luxe smart homes, maar volgens NXP is de prijs van dit soort toepassingen binnen het handbereik van de doorsnee consument gekomen.

NXP levert nu al chipsets die kunnen worden geplaatst in energiezuinige fluorescentielampen en LED lampen. Deze lampen communiceren via een WiFi gateway, zoals het netwerk dat consumenten thuis al voor hun draadloos Internet gebruiken. Net als de verwarming kunnen de lampen zo van een afstand met software of mobiele apps individueel, in groepen of gezamenlijk worden gedimd, of van kleur worden veranderd. Volautomatische aansturing is ook mogelijk. De lampen gaan ook nog vanzelf uit als er in de kamer geen beweging wordt gedetecteerd.

Apps ontwikkelen

NXP heeft zijn JenNet IP software stacks ter beschikking gesteld aan partners en ontwikkelaars, waardoor zij eigen toepassingen kunnen ontwikkelen. Met JenNet kunnen 500 apparaten - niet alleen lampen - worden aangestuurd. Onderling kunnen de lampen ook met elkaar communiceren, via een mesh netwerk.

Er is al belangstelling voor de technologie. Lampenfabrikanten TCP en Leedarson waren de eersten die ermee aan de slag gingen. Andere partners van NXP zijn Belkin en GreenWeve Reality, een bedrijf dat energie oplossingen ontwikkelt. In het derde kwartaal wordt een certificatieproces opgestart.

Onze Overheid en IPv6


IPv6 TaskforceOp 10 mei organiseerde de IPv6 Task Force in samenwerking met het Forum Standaardisatie een IPv6 seminar voor overheden. Op dit druk bezochte seminar werd de stand van zaken bij de overheid op het gebied van IPv6 besproken en werd er veel bruikbare informatie en ervaringen uitgewisseld.

IPv6 staat sinds eind 2010 op de ‘pas toe of leg uit’-lijst die gehanteerd wordt bij aanbestedingen van de overheid. Dit houdt in dat voor alle ICT gerelateerde diensten de aanbieder IPv6 geschiktheid moet aantonen of een goed verhaal moet houden waarom een dienst of product niet IPv6 geschikt is.

De website Rijksoverheid.nl ondertsteund IPv6 al jaren en de Rijksdienst heeft beleid gemaakt om ervoor te zorgen dat alle Rijksdiensten IPv6 geschikt gemaakt worden. De centrale overheid is dus druk bezig met de invoering van IPv6.

Ook decentrale overheden hebben IPv6 hoog op de agenda staan. De gemeente Alkmaar loopt met de implementie van IPv6 voorop en neemt ook deel aan een Europees onderzoeksproject. Uitgangspunt van de gemeente Alkmaar is dat ook burgers die alleen IPv6 hebben volledig van de gemeentelijke diensten op internet gebruik kunnen maken. Gemeentes zijn al jaren bezig om meer diensten online af te handelen om zo de drukbezochtte balies te ontlasten en daarbij houdt men dus ook rekening met het opraken van IPv4 adressen.

Een vertegenwoordiger van de Duitse overheid vertelde dat de Duitse centrale overheid zelf een IP-range heeft geclaimd die zij verdeelt over de verschillende overheidsorganisaties.  Daarnaast gaf zij aan dat, naast de noodzaak vanwege het IPv4-adressentekort, de invoering van IPv6 een enorme driver is achter verdere volwassenwording en professionalisering van internetdienstverlening door overheden.

Voor meer informatie over de overheid en IPv6 kunt u terecht op www.ipv6-taskforce.nl . U vindt hier ook interessante informatie voor IPv6 bij bedrijven!

FacebookGoogleLinkedinTwitter