Van4Naar6

SIP over IPv6: Eindelijk vrij!

TelefoonAls er een protocol is dat iets te winnen heeft van de overgang naar IPv6, dan is het wel SIP.  Dit protocol wordt vrijwel overal ingezet waar men digitale telefonie invoert, behalve misschien voor thuisgebruik waar de afhankelijkheid van een enkele gesloten partij als Skype minder hachelijk voelt.


SIP over IPv4 rolt echter niet lekker uit.  Het heeft regelmatig problemen om door NAT heen te prikken, met gesprekken tot gevolg waarin audio niet overkomt, of slechts in een richting.  Als providers Carrier Grade NAT invoeren zal dat er niet beter op worden.  Hier is iets aan te doen met een RTP proxy, die meestal door een telecom-provider wordt ingericht; maar dat introduceert dan wel meteen een afhankelijkheid van een externe partij die beperkingen kan opleggen aan toegestane mediavormen, en die communicatie over het Internet lang niet altijd ondersteunt.  De vele uitbreidingen die op SIP zijn bedacht zijn op deze wijze nooit echt van de grond gekomen; SIP is tot op heden een simulatie van analoge telefonie gebleven.

Met IPv6 vervalt NAT, en blijft nog slechts een firewall over die geen echt obstakel is voor SIP.  Bellen via IPv6 scheelt daarmee enorm in de beperkingen die nu aan SIP kleven.  Wie belt met SIP over IPv6 bereidt zich voor op een stormachtige ontwikkeling van dit protocol.


FacebookGoogleLinkedinTwitter