Van4Naar6

Het Internet verandert! Verandert u mee?

In 2012 zal de grootste verandering van het Internet plaatsvinden die zich tot op heden heeft voorgedaan. Het invoeren van het IPv6 protocol vindt dan wel plaats onder de 'motorkap' , maar dat betekent niet dat u niets hoeft te doen.

Wat is er precies aan de hand?

  • De huidige Internet adressen (IPv4 adressen) zijn op en daardoor komt de groei van het Internet zoals we dat nu kennen in gevaar. Elk apparaat (pc, laptop, mobiele telefoon, printer, router, server, website, ...) heeft een IP adres nodig om te kunnen communiceren.
  • De groei van Internet is essentieel, vandaar dat er een nieuw adressysteem ontwikkeld is met de naam IPv6.
  • Deze nieuwe Internet adressen zijn veel langer dan de oude adressen. Vergelijk 85.132.145.31 (IPv4) met 2001:6222:EBC0:2349:1111:FFE1:02CA:0001 (IPv6).
  • Devices met een nieuw IPv6 adres kunnen niet communiceren met devices die alleen een oud IPv4 adres hebben. Hierdoor kan bijvoorbeeld uw website niet meer toegankelijk zijn voor gebruikers met een IPv6 adres, of kunnen uw medewerkers niet meer communiceren met bepaalde leveranciers.
  • Dit probleem van het niet bereikbaar zijn, is nu nog relatief klein. Door de sterke groei van (mobiel) Internet gaat dit probleem snel groter worden. In landen als China, India, Rusland en Brazilië worden steeds meer bedrijven en gebruikers met IPv6 adressen aangesloten.
  • Ieder bedrijf moet zelf in actie komen en een plan maken om met deze onzekerheid om te gaan. Helaas is het probleem niet op te lossen door alleen de router van uw Internet provider te vervangen.
  • De computers, servers, routers, printers en firewall in uw bedrijfsnetwerk zijn nog niet (allemaal) geschikt voor de nieuwe IPv6 adressen. Elk device op uw netwerk moet worden onderzocht of deze al dan niet geschikt is voor IPv6. Ook uw applicaties kunnen beïnvloed worden.
  • Er zijn verschillende methodes om uw netwerk geschikt te maken voor IPv6 (dual stack, tunnelling, protocol translatie). De keuze voor de meest geschikte methodehangt af van verschillende factoren.
  • Een training in IPv6 voor uw netwerk en systeembeheerders is een verstandige investering. De IPv6 in de Praktijk training geeft een goede start voor deze technische medewerkers.
  • De beveiliging van uw bedrijfsnetwerk is een belangrijke factor en gaat ingrijpend veranderen. IPv6 heeft bepaalde automatische configuratie mechanismen en hierdoor is het zeer waarschijnlijk dat er al IPv6 verkeer op uw netwerk is zonder dat u (en de netwerkbeveiliging) het beseft. U loopt hiermee een serieus beveiligingsrisico!

Geen enkel bedrijf kan aan het veranderende Internet ontkomen. Hoe eerder u zich hierop voorbereid, hoe lager de kosten uiteindelijk zullen uitvallen.

Wanneer begint u met de voorbereiding op deze verandering?

Van4Naar6 kan u helpen met de eerste stappen. Wij geven advies over de invoering van IPv6, maken een scan van uw bedrijfsnetwerk, geven een duidelijk stappenplan voor uw bedrijf, geven training aan uw medewerkers en houden workshops bij u in het bedrijf. Neem contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier.

FacebookGoogleLinkedinTwitter